Events

Nova Festival 2019: Otvaranje izložbi stripova i ilustracija

  • Date: 8 oktobra, 2019
  • Time: 20:00
  • Location: Pančevo, Srbija
  • Venue: Galerija Milorada Bate Mihailovića

8. oktobar u 20h – Otvaranje Nova festivala 2019

Galerija Milorada Bate Mihailovića, Pančevo

Muzika na otvaranju – Horkestar

 

Peto izdanje Nova festivala u Pančevu, posvećeno savremenom autorskom strip stvaralaštvu, biće otvoreno 8. oktobra u 20h, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića (Žarka Zrenjanina 1). Ovom prilikom biće predstavljene tri izložbene celine: “Ex-Yu – Next You”, u kojoj će biti prikazana dela autora iz bivše Jugoslavije, “Francuski strip” će sadržati dela francuskih umetnika Tijerija Gitara i Mirjane Mišlov, dok će u trećoj celini programa biti izložena dela japanskog autora Harukičija. Na otvaranju će nastupiti i alternativni hor Horkestar iz Srbije.

Na izložbi “Ex-Yu – Next You” svoje radove će predstaviti 16 autora različitih generacija povezanih sa ovim prostorima na različite načine, koji su dali svoja viđenja fenomena „eks-Ju” i svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.  Odabrani autori neguju autorski izraz u stripu i prisutni su na andergraund sceni, u izdavaštvu i novinama, izložbama, a neki objedinjuju svoj rad u više medija. Matija Pisačić je maturirao na temu stripa, dok je Bogdan Milošev svoje prve stripove nacrtao tek nakon odlaska u penziju. Irena Jukić Pranjić predaje strip na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a Zograf redovno objavljuje svoje radove u listu „Vreme”. Jakob Klemenčić jedan je od osnivača ljubljanskog časopisa „Stripburger”, dok je Simon Vučković inicijator i predsednik Udruženja strip autora Crne Gore. Crtice iz života, često sa autobiografskim referencama, karakteristične su za Borisa Stanića, Leu Kralj Jager i Marka Malka. Atanas Botev, Darko Dacović i Fransis Lutes aktivno stvaraju u više medija. Andergraund scenom već dugo vlada Wostok, dok mu se nedavno pridružio i Ilija Jakovljević. Autorsku strip scenu u Zagrebu nedavno su obogatili i Ivan Stanišić i Zdenko Mikša.

Tijeri Gitar je strip autor i ilustrator. Svoje radove je počeo da objavljuje u francuskim fanzinima osamdesetih godina, a početkom devedesetih (zajedno sa Mirjanom Mišlov) kreira vlastiti časopis La Pieuvre, i počinje redovno da izlaže u kultnoj galeriji – knjižari Un Regard Moderne u Parizu. Crtački stil ovog autora karakteriše linija nalik na drvorez, kao i žive boje koje koristi da naglasi svoj nekonvencionalni, crni humor, začinjen poezijom i društvenom kritikom. Njegov ilustratorski rad je redovno objavljivan u uglednim, premda međusobno raznorodnim, publikacijama kao što su Liberation, New Yorker, Rock & Folk, Marie-Claire, Nova, Politis, a autor je i brojnih knjiških ilustracija, te dizajna CD izdanja. Trenutno završava svoju autobiografiju u stripu.

Mirjana Mišlov, rođena 1966. godine u Parizu, scenaristkinja je i spisateljica jugoslovenskog porekla. Počev od 1990. godine, zajedno sa suprugom Tijerijem Gitarom, uređivala je La Pieuvre, fanzin za promociju stripa, grafičkog i književnog izražavanja. Autorka je pamfleta protiv rata u bivšoj Jugoslaviji La bourse ou la vie (Insomniaque éditions, 2004). Prevela je zbirku stripova Aleksandra Zografa, koju je pod naslovom Vestiges du Monde objavila izdavačka kuća L’Association 2008. godine. Učestvovala je na brojnim drugim vlastitim i ko-autorskim projektima sa Tijerijem Gitarom, a trenutno rade na novom animiranom filmu, kao i na Gitarovom autobiografskom grafičkom romanu.

Japanski strip autor Harukiči je rođen 1973. godine na ostrvu Hokaido u Japanu Počeo je da se bavi stripom relativno kasno, u svojoj 37. godini. Naročito su ga inspirisali radovi Maksa Andersona, Aleksandra Zografa i Džefrija Brauna, a tehniku kros-hečing naučio je iz radova Džoa Sekoa. Urednik je samostalne izdavačke kuće Toge no Jizo, koja objavljuje njegov serijal DJ Cat Gosshie, i japanske edicije stranih stripova, među kojima su i Pozdravi iz Srbije Aleksandra Zografa. Među objavljenim publikacijama ove kuće je i CD hora iz Srbije Horkestar.