Events

Muzičko-vizuelni performans „A. Klang“ (Pančevo)

  • Date: 10 oktobra, 2015
  • Time: 21:00
  • Location: Pančevo, Srbija
  • Venue: Galerija Milorada Bate Mihailovića

8.10.2015. u 21.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića / Pančevo
Muzičko-vizuelni performans „A. Klang“ (Pančevo)
Sava Marinković – električna gitara, efekti
Nikola Marinković – elektronika

A. Klang
A. Klang je eksperimentalni duo iz Pančeva i čine ga Sava (gitara, efekti) i Nikola Marinković (elektronika). Dvojica muzičara, koji dolaze iz različitih sfera ambijentalne i elektronske muzike, u zajedničkom projektu vode slušaoca na sonično putovanje kroz improvizovani koncertni set.
Sava Marinković, jedan od najtalentovanijih pančevačkih muzičara, na matičnoj sceni je poznat kao gitarista, producent i kompozitor ambijentalne muzike, s primesama elektronskih bitova i intervencijama s gitarskim efektima. Diskografski je debitovao 2013. godine albumom Nowhere Near, da bi ove godine usledilo i njegovo drugo izdanje Evocation. Oba albuma snimljena su za nezavisne evropske izdavače (Acustronica, DOF), čime je Sava nagovestio dvostruki kvalitet – i ambiciju da se predstavi publici izvan lokalnih okvira, i sposobnost da napravi muziku univerzalnog karaktera, koju će podjednako moći da shvati i slušalac iz Pančeva i ljubitelj muzike iz zabačenih norveških krajeva.
Pomen skandinavskih predela nije slučajan jer Marinkovićeva muzika crpi inspiraciju upravo sa severa Evrope, od izvođača ambijentalnog i progresivnog džeza, poput Nilsa Petera Molvera ili gitarista Terjea Ripdala i Ejvinda Orseta. Sa jedne strane, na tragu je ECM-ovski eteričnog zvuka, često karakterisanog sloganom „najlepša muzika tik do tišine“, a sa druge strane, nadahnut je Kristijanom Fenesom, pa i konceptualnim pop-artizmom Dejvida Silvijana.
Savin brat Nikola Marinković je producent i DJ, orijentisan ka plesnoj elektronskoj muzici. Stilski bez čvrstih stega, eksperimentiše na raskršću tehna, ambijentala, industrijala i nojza. Radio je pod pseudonimima kao što su pann+onn i Obest. U novom kontekstu za obojicu, A. Klang na pravi način reprezentuje suštinu improvizovane muzike i stvaralačke kreativnosti.