Umetnici/Artists

Szilárd Mezei (Srbija)

KOVIN

14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin
Cara Lazara 85

Koncert: Szilárd Mezei/Albert Márkos
Szilárd Mezei – viola
Albert Márkos – violončelo

PANČEVO

15.10. u 20.00, Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo
Maksima Gorkog 6

Koncert: Szilárd Mezei Tubass Quintet (Srbija/Mađarska)
Zoltán Csányi – kontrabas
Ernő Hock – kontrabas
Szilárd Mezei . kontrabas, kompozitor
Ervin Malina – kontrabas
Kornél Pápista – tuba

Živeti život u Srbiji kao beskompromisni umetnik avangardnog usmerenja, zvuči bezmalo kao fikcija i bunar lepih želja koga zatrpava surova realnost. Sva je prilika da nećete dobiti previše publiciteta ili namlatiti novca od koncerata i prodatih diskova. Čak i „obični” džez muzičari iz inostranstva su prinuđeni da rade u bezbroj različitih postava i snimaju veliki broj albuma ne bi li obezbedili golu egzistenciju. Dok sa jedne strane takav život sigurno nosi zavidnu dozu stresa i svakodnevne borbe, s druge navodi na kreativni napor i stalno unapređivanje vlastitog izraza.
Violista i kompozitor Szilard Mezei, nastanjen u Senti, van glavnih domaćih centara kulturno-umetničkog života, savršen je primer ne samo snage volje, upornosti i marljivosti, već i nabujale kreativnosti koja prevazilazi domete sredine u kojoj se rađa. Počev od ranih dvehiljaditih vrlo brzo se etablirao kao umetnik koji je priznatiji u inostranim nego domaćim okvirima. Recenzije njegovih albuma pojavljuju se u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz, a njegova izdanja objavljuju i cenjene kuće poput Not Two (za koju, recimo, snima i čuveni čikaški saksofonista Ken Vandermark).
Snima u malim sastavima i ansamblima, bavi se avangardnom i tradicionalnom muzikom, piše i originalnu scensku muziku, za koju je bio i nagrađivan na „Sterijinom pozorju”. Među njegovim stilskim uzorima su i Witold Lutoslawski i Anthony Braxton, a upravo u tom klackanju između klasične muzike i avangardnog džeza, sa diskretno uklopljenim elementima tradicionalne mađarske muzike, Szilard pronalazi svoj originalan autorski izraz. Radeći više od 15 godina sa brojnim mađarskim i domaćim muzičarima u nekolicini različitih postava, ovaj umetnik je zaslužan i za afirmaciju velikog broja talenata, te razvoj domaće scene avangardne komponovane muzike i džeza, naročito na tlu Vojvodine.
Na Nova Festivalu predstaviće se u dve postave koje nisu često nastupale na domaćim koncertnim scenama. Tubass Quintet je atipični ansambl u kome čujemo čak četiri kontrabasa (!) i tubu, gde se i sam Szilard Mezei predstavlja kao kontrabasista, izmešten iz komforne zone sviranja matičnog instrumenta, viole. U drugom sastavu, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Albertom Markošem, čini duo viole i violončela. U oba sastava Mezei izaziva naša očekivanja od gudačkih ansambala i odvodi ih u novim, neočekivanim smerovima, na razmeđi kompozicije i izazovne improvizacije.