Umetnici/Artists

Milana Zarić / Richard Barrett (Srbija / V. Britanija)

KOVIN

5. 10. u 20h, Centar za kulturu Kovin

Cara Lazara 85

Koncert: Milana Zarić/Richard Barrett Duo (Srbija/V. Britanija)

  • Milana Zarić – akustična i električna harfa
  • Richard Barrett – elektronika

 

Malo je muzičara čiji je značaj na domaćoj sceni toliko sveobuhvatan, kao što je to slučaj sa harfistkinjom Milanom Zarić. Premda je njena najzvučnija referenca – barem iz pozicije mejnstrim kulture – članstvo u Beogradskoj filharmoniji još od 2005. godine, ovdašnji ljubitelji avangardnog zvuka je u punoj meri upoznaju 2011. kada se vratila u Beograd nakon dvogodišnjih studija savremene muzike za harfu i improvizaciju na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu. Od tog trenutka je aktivna ne samo kao kompozitor i izvođač, već i kao svojevrstan spiritus movens čitave scene.

Zaslužna je za pokretanje Ansambla Studio6, te ImprovE koncertnog serijala na različitim lokacijama u Beogradu i šire. Na ovim koncertima se predstavlja čitav niz kako već etabliranih muzičara avangardne orijentacije, tako i novih snaga koje će polako zauzimati svoje mesto na sve življoj sceni. Dolazeći iz Holandije, Milana je donela i duh samoorganizovanja koji je blagotvorno delovao na sve aktere domaće avangarde – od muzičara do publike.

Naravno, kao muzičarka podjednako aktivna na polju klasične i savremene komponovane muzike, ali i slobodne improvizacije, Milana Zarić je itekako imala šta da kaže na muzičkom planu tokom poslednjih nekoliko godina. Najčešće nastupajući sa svojim životnim partnerom, Richardom Barrettom, kompozitorom iz Velike Britanije i eksperimentatorom u domenu elektronskog zvuka, beogradska harfistkinja je predstavila niz vlastitih i Barrettovih dela u kojima spaja tradicionalne i moderne pristupe kompoziciji i improvizaciji. Uz prethodno već izvođena dela, publika u Kovinu će imati priliku da čuje i premijerna izvođenja kompozicija, spremljenih upravo za nastup na Nova Festivalu.