Umetnici/Artists

Laminarie (Italija)

PANČEVO 
5. oktobar u 21h, Bioskop „Vojvodina“
Vojvode Radomira Putnika 1
.
Performans DENTRO LE COSE
Inspirisano umetnošcu Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija
Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija
BEOGRAD
7. oktobar u 18.30h, Magacin u Kraljevića Marka
Kraljevića Marka 4-8
Prezentacija projekta DENTRO LE COSE
Između pozorišta i vizuelnih umetnosti
Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

Pozorišna trupa Laminarie osnovana je 1994. godine i stacionirana je u italijanskom gradu Bolonji. Od 2009. Laminarie upravlja pozorištem DOM La Cupola del Pilasro, u dogovoru sa lokalnim vlastima. Misija trupe je da istražuje nove načine komunikacije u domenu avangardnog pozorišta.  Trupa ima dve linije produkcije: jednu za stariju, i jednu za mlađu publiku. Tokom više od 20 godina rada, ova organizacija je razvila vlastiti karakter, koji se graniči i sa poljima arhitekture, vizualnih umetnosti, filma, književnosti. Vlastita dela izvode na festivalima i u pozorištima, na domaćoj i internacionalnoj sceni.

S projektom Dentro le cose, Laminarie se upustio u istraživanje nekih “paragidmatičnih figura” kojima je trupa posvećivala performance i monografije tokom godina, a to su Jackson Pollock, Varlam Šalamov i Constantin Brancusi.

Dentro le cose komunicira različitim vremenima i ritmovima, kao i onim što je neočekivano i teško. Kroz akciju i kolekciju mehanizama pripremljenih prilikom prethodnih produkcija, isprobava se nova tačka gledišta scenskog jezika od prvobitne materije: scenskih sredstava koja se skoriste radi dočaravanja osećaja puke akcije.