Umetnici/Artists

LAM Trio (Poljska)

PANČEVO

6. 10. u 20h, Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo

Maksima Gorkog 6

Koncert: LAM Trio (Poljska)

  • Waclaw Zimpel – klarineti
  • Krzysztof Dys – klavir
  • Hubert Zemler – bubnjevi

 

Kada je Ornette Coleman, početkom šezdesetih godina prošlog veka, započeo fri-džez revoluciju, malo ko je pomišljao da će i najslobodniji od svih džez pravaca u dobroj meri postati talac vlastitih kanona i šablona ’nesputane’ improvizacije. Kao što je svojevremeno Miles Davis ne toliko okoštali baperski zvuk zamenio drskim fjužnom na bazi roka i fanka, tako i današnji avangardni džezeri sve smelije pronalaze inspiraciju u drugim muzičkim žanrovima. Jedan od takvih nesputanih heroja savremene muzike je poljski kompozitor i klarinetista Waclaw Zimpel.

Već u svojim dvadesetim je osvojio srca fri-džez kritičara i fanatika nizom improvizatorski i aranžerski besprekornih albuma u malim formacijama, na tragu svetle tradicije džez avangarde iz prethodnih dekada. No za Zimpela to nije bilo dovoljno, iako ga je čekalo mesto na panteonu fantastične poljske džez scene. Kreativni duh ga odvodi u egzotične zvučne predele na albumima i nastupima postave Hera, u društvu legendardnog bubnjara Hamida Drakea. Svoju fascinaciju repetitivnim, hipnotičkim aranžmanima potom razrađuje u nizu različitih formata, od solo projekata do velikih orkestara, ne libeći se da koketira i sa etno zvukovima, i sa popularnom muzikom, pa i savremenom kompozicijom.

Aktuelni Zimpelov bend LAM Trio, u kome mu društvo prave pijanista Krzysztof Dys i bubnjar Hubert Zemler, upravo je projekat nastao na tradiciji američkog minimalizma u duhu Stevea Reicha, a koji se džezu približava u improvizatorskoj nadogradnji sporovozećih zvučnih zastora. Delikatno i strpljivo razrađujući par osnovnih tema i zvučnih motiva, talentovani Poljak zauzdava svoju energiju i improvizatorski talenat po kome je i postao poznat, da bi ih potom otpustio i oslobodio u pažljivo natempiranom trenutku, poput nezadržive lavine.

U izrazu LAM Trija naizgled nepomirljive suprotnosti – hladna strpljivost minimalizma i vatrena eksplozivnost slobodnog džeza – deluju potpuno skladno i prirodno. Tako nešto je moguće samo u stvaralačkom izrazu prekaljenih majstora, što Waclaw Zimpel, uprkos mladim godinama, zasigurno jeste.