Umetnici/Artists

Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

KOVIN

14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin
Cara Lazara 85

Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)
Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper
Gabriela Koso – fagot
Životopisna radna biografija Jasne Jovićević, saksofonistkinje i kompozitorke iz Subotice, bez premca je na ovom podneblju. Školovanja i putovanja od Mađarske, preko Brazila, Austrije, Kanade sve do Indije, gde je pohađala kurs za učitelje joge, do povratka u zemlju i aktivnog umetničkog života u rodnom gradu, u dobroj meri su indikativni i za njen umetnički rad. Šira javnost je najpre upoznaje kroz gostovanja na albumima i koncertima najpopularnijeg domaćeg džez muzičara Vasila Hadžimanova, no kao autor Jasna već dugi niz godina teži drugačijem izrazu, istražujući nepregledne teritorije alternativnog zvuka, različitih stilskih usmerenja.
Premda 2010. godine drži niz interesantnih koncerata sa svojim Improv Kolektivom, tek u poslednje dve-tri godine „dodaje gas” i dostiže punu afirmaciju kao kompozitor i interpretator vlastitih dela. Duo Dharma sa subotičkim basistom Armandom Mesarošem je, zahvaljujući širini i atraktivnosti izraza i instrumentarijuma, stavlja u fokus interesovanja velikog broja domaćih festivala avangardne, džez i etno muzike, a sredinom ove godine svoju muzičku odiseju nastavlja u duetu sa fagotiskinjom Gabrielom Koso.
Jasna Jovićević u svojim duo formacijama vešto pronalazi delikatan balans između „avangardnog” i „komercijalnog”, na pravi način približavajući ovakvu muziku širem auditorijumu, ne plašeći je pretencioznošću i hermetičnim izrazom namenjenim užestručnoj publici. Sa žanrovske tačke gledišta, Jasnina muzika je ambijentalna, i džez, elektronika, etno, dok širenje instrumentarijuma na čitav spektar duvačkih instrumenata, vokal, ili neobični, melodični perkusivni instrument hang, samo doprinosi koloritnosti njenog umetničkog izraza. U kombinaciji sa Gabrielom Koso, koja dolazi iz sveta klasične muzike, duvački instrumenti su i ritmički i solistički, a muzika dua se bliži ECM estetici na tragu velikana ove izdavačke kuće, poput Jana Garbareka ili Johna Surmana.