Umetnici/Artists

Katharina Klement/Martin Siewert (Austrija)

BEOGRAD

7. 10. 2017. u 20h, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine

Studentski trg 5

Koncert: Katharina Klement/Martin Siewert Duo (Austrija)

  • Katharina Klement – klavir, elektronika
  • Martin Siewert – gitara, elektronika

 

8. 10. 2017. u 20h, Istraživačka stanica za savremenu umetnost „Perpetuum Mobile”

Pančevački put bb, Dunavska obala

Zvučni portret: Katharina Klement Peripheries (Austrija)

  • Katharina Klement – kompozitorka

 

Pijanistkinja Katharina Klement i gitarista Martin Siewert paradigmatski su primeri muzičara koji su svoje instrumente odveli daleko od njihovih osnovnih i očekivanih zvučnih sažvežđa i konteksta. Katharina je svoje osnovne studije nadograđivala i kursem za elektro-akustičnu i eksperimentalnu muziku, te se u vlastitom radu zdušno interesovala za sve što je nekonvencionalno u tretmanu klavira: proširene tehnike sviranja, zvučne i video performanse, odnos akustičnih instrumenata i tehnologije. Za takva svoja interesovanja našla je plodno tlo u svojoj zemlji, postavši dobitnica niza austrijskih priznanja i stipendija, te se etablirala kao jedan od cenjenijih izvođača eksperimentalne muzike srednje generacije.

Sa druge strane, Martin Siewert je započeo karijeru devedesetih kao saradnik bečkih inovativnih muzičara poput Borisa Haufa, Dietera Kovačića (Dieb13) ili Franza Hautzingera, i već od tih dana beži od konvencionalnog zvuka gitare i očekivanih stilskih referenci ka redukcionizmu, analognim efektima, te stilskom izrazu muzičara poput Christofa Kurzmanna ili Christiana Fennesza. Etablira se u bendovima kao što su Radian, Trapist, i drugim sastavima koji gitaru odvode iz sveta džeza ili roka ka novim zvučnim perspektivama.

Kao duo, Katharina i Martin u maniru iskusnih improvizatora istražuju mogućnosti vlastitih instrumenata kroz konstantnu interakciju i osluškivanje. Njihov koncept je daleko od fri ili avangardnog džeza, uprkos asocijacijama koje pobuđuje slobodna improvizacija. Dinamičke varijacije i poigravanja zvučnim teksturama nadmašuju interesovanje za harmonski kompleksne aranžmane, te je duo u tom smislu bliži estetici avangardne kompozicije, ambijentalnim i elektronskim eskapadama, ili jednostavno totalnoj apstrakciji i avangardi lišenoj konvencionalnih stilskih referenci. Umesto akorda i virtuoznih solo deonica, čekaju nas pripremljeni klavir, procesuirana gitara, i neočekivani zvučni pasaži!

Katharina Klement će se na posebnom programu u Istraživačkoj stanici za savremenu umetnost „Perpetuum Mobile” predstaviti i neobičnim zvučnim performansom posvećenim Beogradu, predstavljajući i drugu stranu svoje nesvakidašnje muzičke persone.