Umetnici/Artists

Kaja Draksler/ Susana Santos Silva (Slovenija/Portugal)

BEOGRAD

14.10. u 21.00, Studio 6 Radio Beograda
Hilandarska 2

Koncert: Kaja Draksler/ Susana Santos Silva (Slovenija/Portugal)
Kaja Draksler- klavir
Susana Santos Silva – truba
Dalek je put džez prešao od kafanske muzike iz njuorleanskih bircuza i geta, preko revolucionarnih prevrata zakuvanih u zadimljenim klubovima Velike Jabuke, komercijalnih uspona i padova pred pop-rok kulturom, te postmoderne revitalizacije u kojoj je jasna žanrovska klasifikacija više balast nego afirmativno vrednosno određenje. Nekadašnja muzika afroameričkih muškaraca danas stiže sa svih meridijana, a žene više nisu prepoznate mahom kao pevačice, već i suvereno vladaju nekada „muškim” sviračkim disciplinama. U tom i takvom džez svetu, sasvim je prirodno i osvežavajuće kada se sretnu i sarađuju jedna pijanistkinja iz Slovenije stacionirana u Amsterdamu, i jedna trubačica iz Portugala, izvodeći muziku na odavno olabavljenim granicama džeza.
Kaja Drakler nije dugo čekala da se probije u sam vrh evropske avangarde, a naročito je uspešna tokom prethodne tri-četiri godine, kada niže niz sjajnih albuma što u solo varijanti, što u duo formacijama. Stasala na estetici velikog Cecilea Taylora, prepoznata je po sklonosti iščašenoj pijanističkoj estetici, bilo da se radi o „oštrom“ tretmanu dirki na tragu Theloniousa Monka, ili eksploataciji unutrašnjosti pripremljenog klavira. Sa druge strane, Susana Santos Silva je majstor „totalnog” sviranja trube, podjednako energična koliko i suptilna, maestralna u korišćenju svih zvučnih potencijala ovog atraktivnog instrumenta.
Premda su obe već beležile značajne saradnje sa legendama žanra (Kaja sa Hamidom Drakeom i Nedom Rothenbergom, Susana Santos Silva u čuvenom Fire!Orchestra Matsa Gustafssona), obe muzičarke su najpre okrenute vlastitim projektima, iskazujući ne samo sviračku, već i kompozitorsku i aranžersku kreativnost. Bilo je samo pitanje trenutka kada će im se ukrstiti putevi, što se i desilo pre par godina, otkada zajedno nastupaju na koncertima. Saradnju su, konačno, krunisale prošle godine albumom This Love, objavljenim za najznačajnijeg evropskog izdavača avangardnog džeza, portugalski Clean Feed Records. Na tragu brisanja svih žanrovskih odrednica, tek ovlašno se držeći širokog pojma „džez avangarde“, dve supertalentovane muzičarke nesputano istražuju mogućnosti interakcije dva instrumenta, poigravaju se sviračkim tehnikama i kreativnim idejama, u slavu mašte i slobode kao pokretača ove umetnosti novog milenijuma.