Umetnici/Artists

Harukichi (Japan)

U zemlji kao što je Japan, strip ima dugu tradiciju i zavidnu popularnost, o čemu dovoljno govori činjenica da pojedina izdanja stripova dosežu milionske tiraže. U stvari, ponekad tako snažna tradicija može da bude i problem, pošto ne postoji dovoljno prevedenih naslova iz Evrope i SAD-a, a zvezde manga produkcije toliko dominiraju scenom da ne ostavljaju dovoljno prostora za traganje za novim idejama.

Ipak, postoje autori koji i u tim uslovima pokušaavaju da kreiraju sadržaje drugačije od onih već etabliranih. Na severnom japanskom ostrvu Hokaido, koje je otprilike veliko kao Srbija, živi Harukiči, strip autor koji crta stripove drugačije od popularnih manga klasika. Glavni junak njegovih samostalno objavljenih izdanja je mačor nazvan DJ Cat Gosshie, koji luta po različitim područjima daleko od Japana, tamo skuplja zanimljivu muziku, i, razume se – vrti svoje omiljene vinile.

Harukiči objavljuje i prevode inostranih stripova, koje štampa tako da stranice budu iščitavane s leva na desno, što je suprotno u odnosu na japansku tradiciju. Njegova mala izdavačka kuća (Toge no Jizo) je, između ostalog, objavila čak dve zbirke stripova Aleksndra Zografa, kao i CD sa muzikom beogradskog Horkestra. Među poduhvatima vrednim pažnje ovog autora je i vodič kroz produkciju rok muzike u Rusiji, koja je predmet interesovanja tek određenog broja entuzijasta u Japanu. Nasuprot glavnotokovskim tendencijama, na svom blogu (http://gosshie.blogspot.com/) Harukiči nastavlja da se bavi internacionalnom scenom popularne kulture.