Umetnici/Artists

Filip Krumes Quartet (Srbija)

PANČEVO

06.10. u 20.00, u 20.00, Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

Maksima Gorkog 6

Koncert: Filip Krumes Quartet (Srbija)

  • Filip Krumes – violina
  • Rade Sklopić Reid – klavijature, gramofon, efekti
  • Viktor Obšust – kontrabas
  • Aleksandar Cvetković – bubnjevi

 

Karijera pančevačkog violiniste Filipa Krumesa paradigma je ovdašnjeg umetničkog puta virtuoznog, tehnički potkovanog, a istovremeno kreativnog muzičara, bez ozbiljnije konkurencije na svom instrumentu. Bilo da se radi o world music sastavu Shira U’tfila, ciganskom svingu Hot Club of Belgrade, džezerskim izletima u Serbian Jazz, Bre! projektu ili aktuelnom angažmanu u bendu repera Marčela, upravo je Krumes taj koji svojim strastvenim pristupom sviranju daje posebnu aromu muzici, i čiji je svaki koncertni nastup primer iskrenog izgaranja na sceni. Baš zato bi ga poželeo gotovo svaki bend u potrazi za violinistom, i to ne samo bendovi koji traže virtuoznog svirača u instrumentalnom bendu.

Kako to već biva kod izuzetno zaposlenih muzičara, bendliderska karijera često ostaje u zapećku, ili neostvareni san. Ili pak, kao nešto o čemu se nema ni vremena za razmišljanje. Autor ovih redova godinama je ’gnjavio’ Krumesa nakon raznoraznih koncerata – ili ’zamerkom’ što nije više solirao kada bi dostigao momentum, ili upornim pitanjem „a kad ćeš da napraviš svoj bend”. Nakon nastanka Nova Festivala, usledila je fantastična prilika ne samo da nagovorimo ovog sjajnog muzičara da se lati posla, već i da ga navedemo da svoj autorski iskorak učini upravo u domenu avangardnog izraza!

Naravno, nije Krumes ’tikva bez korena’, niti su ovakva ideja i njegov pozitivan odgovor došli niotkuda. Naime, pre 17 godina ovaj sjajni violinista proveo je godinu dana na Kraljevskom konzervatorijumu za muziku dramu i ples u Antverpenu, Belgija. Kako sam pojašnjava, najinteresantniji predmet mu je bio bio Contemporary music improvisation, a dalju karijeru u tom smeru je prekinuo povratak u Srbiju. Godinama kasnije, Krumes je spreman da se poigra svim raspoloživim bojama i tehnikama sviranja, ali i pristupima kompoziciji i aranžmanima, u kvartetu koji će se premijerno predstaviti na Nova Festivalu. Neočekivane solo deonice, zamene konvencionalnih uloga instrumenata u bendu, izleti u slobodnu improvizaciju te, uopšte uzev, rekontekstualizacija vlastitog izraza i konvencija žanrova u kojima se ovaj umetnik kreće, obećavaju autentičan koncertni događaj sa velikim značajem za pančevačku muzičku scenu.